De Sănătate

Quinoa, o cereală minune

Quinoa este nativa din America de Sud. Incasii pre-columbieni o vedeau ca un aliment sacru, numindu-l chisaya Mama (mama cerealelor). Ei plantau semintele din prima parte a sezonului in ceremoniile religioase utilizand unelte de aur. Privarea oamenil
Quinoa este nativa din America de Sud. Incasii pre-columbieni o vedeau ca un aliment sacru, numindu-l chisaya Mama (mama cerealelor). Ei plantau semintele din prima parte a sezonului in ceremoniile religioase utilizand unelte de aur.

Privarea oamenilor de quinoa a fost unul dintre mijloacele folosite de spanioli pentru a-i cuceri pe incasi. In ultimii ani, oameni au inceput sa aprecieze intelepciunea incasilor si increderea lor in acest aliment care ofera o serie de beneficii importante pentru sanatate.

Proteine
Din punct de vedere tehnic, quinoa nu este clasificata ca un bob, ci ca un tip de samânta, o ruda a spanacului si chard-ului. Quinoa ofera o proteina completa, ceea ce o face deosebit de valoroasa pentru cei care prefera sa reduca sau sa elimine complet proteinele animale din dieta lor. Aceasta contine toti aminoacizii esentiali, inclusiv lizina, care este foarte importanta pentru cresterea si repararea tesuturilor organismului. O cana de quinoa contine 9 grame de proteine, adica un gram mai mult decat un ou de pui mediu.

Quinoa, protectie impotriva migrenelor
Continutul ridicat de magneziu si riboflavina (B2), face quinoa un aliat excelent pentru cei care sufera de migrene. Magneziul previne migrena prin dilatarea vaselor de sange. Cei care sufera de migrene si care consuma mai mult magneziu in dieta lor au mai putine dureri de cap. Riboflavina prin capacitatea sa de a sustine productia de energie la nivel celular are un efect benefic in ceea ce priveste mentinerea energiei, activitatea creierului si a metabolismului celulelor musculare.

Quinoa si sanatatea cardiovasculara
Capacitatea magneziului de a relaxa vasele de sange ajuta la reducerea hipertensiunii arteriale, aritmiei cardiace si a bolii cardiace ischemice.

Digestie si detoxifiereQuinoa
Aceste seminte de cereale, au proprietati probiotice si ajuta hranirea bacteriilor benefice din tractul digestiv. Din moment ce este usor de digerat, organismul poate accesa cu usurinta vitaminele si mineralele pe care aceasta le contine. Quinoa este, de asemenea, o sursa buna de fibre insolubile, sustinând procese sanatoase de eliminare, contribuind la mentinerea sanatatii colonului si prevenind formarea de calculi biliari.

Acidul folic si vitamina B din quinoa stimuleaza, de asemenea, capacitatea ficatului de a elimina toxinele din organism. Persoanele cu risc ridicat de cancer, precum si cele cu hipertensiune arteriala sau boli cardiovasculare sunt adesea sfatuite sa manance mai multe cereale integrale, dar in cazul in care au o boala celiaca sau alte forme de sensibilitatile la gluten, acestea trebuie sa se stea departe de multe produse cereale populare. Quinoa nu contine gluten, astfel ca cei care nu pot tolera glutenul o pot manca.

Quinoa, antioxidant
Quinoa ofera, de asemenea, aproape jumatate din necesarul minim zilnic de mangan si este o buna sursa de cupru si zinc. Aceste minerale sunt necesare pentru sinteza de superoxid dismutaza (SOD) , un important antioxidant, enzima, ce elimina radicalii liberi care pot provoca daune de natura oxidativa in organism. Acesta nu numai incetineste efectele imbatranirii, dar poate ajuta la eliminarea celulelor canceroase. Mai multe companii producatoare de vitamine ofera suplimente de S.O.D. , dar quinoa permite corpului sa produca enzime naturale proprii.