De Sănătate

Remedii care amelioreaza crizele de ficat

Auzim deseori termenul „criza de ficat”, dar trebuie sa stiti ca aceasta nu exista. Noi numim asa atunci cand simtim simptome ca: greata, voma, limba ‘incarcata’, lipsa de pofta de mancare, jena sau chiar o greutate in regiunea ficatului, insa ficatul, in majoritatea cazurilor, nu este responsabil de aceste tulburari.

Prin urmare, „criza de ficat” este o tulburare digestiva fara legatura cu vreo boala a ficatului, de cele mai multe ori legata de o indigestie. De altfel, exista anumite alimente, cum ar fi ouale sau ciocolata, care la unele persoane pot declansa o criza de ficat.

Pentru a scapa de simptomele deranjante ale crizei de ficat, dr. Jean-Claude Houdret, un reputat fitoterapeut francez, ne recomanda urmatoarele remedii naturiste:

Remedii care amelioreaza crizele de ficat:
-Infuzie de busuioc (30 g frunze), cimbru (10 g frunze), cimbrisor (10 g frunze), anason stelat (30 g fructe). Puneti 30 g amestec intr-un litru de apa clocotita, lasati la infuzat 10 minute. Beti 3 cani pe zi, dupa mese, pana la ameliorare.

-Decoct de lemn dulce (60 g frunze) si veronica (100 g planta intreaga). Puneti 30 g amestec intr-un litru de apa rece, fierbeti 10 minute, lasati la infuzat alte 10 si apoi strecurati. Beti 3 cani pe zi, dupa mese, pana la ameliorare.

-Gelule (capsule gelatinoase) de izma sau salcie. Luati 2 gelule pe zi, la pranz si seara, in timpul meselor, pana la ameliorare. Gelulele se gasesc in magazinele naturiste/plafare.

-Ulei esential de scortisoara (2 picaturi), ulei esential de oregano (2 picaturi), ulei esential de anason stelat (2 picturi) si ulei esential de chimen (2 picaturi). Luati-le dimineata, la pranz si seara, amestecate cu o lingurita de miere, apa sau ceai, pana la ameliorare.