De Sănătate

SIROP de PĂTLAGINĂ: pentru bolile aparatului respirator și ale stomacului

Siropul de pătlagină are efect expectorant, emolient, antiinflamator, astringent, diuretic, antimicrobian, fluidizează secrețiile bronșice. Se prepară din frunzele de pătlagină proaspăt culese, care conțin mucilagii, tanin, flavone, substanţe polifenolice cu proprietăţi antiseptice, carotenoizi, fitosteroli, acizi graşi, vitaminele A,C,K şi enzime proteolitice. Pătlagina este răspândită în toată ţara, de la câmpie şi până în zona alpină. Se întâlneste pe margini de drumuri, în păşuni, şi c buruiană în culturi. Sirop de pătlagină, cu miere 50 de frunze de pătlagină 500 g miere curată Se spală bine frunzele de pătlagină, se zvântă, se taie mărunt şi se amestecă cu 500 g de miere. Mierea cu pătlagină trebuie lăsată să stea aşa câteva luni, dar nu la soare.

Pentru calmarea tusei, se încorporează mierea cu pătlagină în ceaiul puţin răcit, care se ia, apoi, încet, câte 1 linguriţă, pe tot parcursul zilei. Utilizare Extern: se aplică sirop de patlagină pe înţepăturile de insecte, pe pielea rănită şi pe răni deschise la picioare. Intern: se ia câte 1 lingură – împotriva tusei; lăsată să se topească, încet, în gură – în abcese (ulceraţii). Sirop de pătlagină , cu zahăr brun și miere 100 de frunze de pătlagină 500 g miere (folosită mai ales pentru consistență) 500 g zahăr brun, natural puţină apă Frunzele de pătlagină proaspete, spălate, se dau prin maşina de tocat. Se poate folosi şi blenderul, dar prima soluţie este de preferat. La piureul obţinut se adaugă mierea şi zahărul brun, diluate înainte în puţină apă.

Se pune amestecul pe foc şi se lasă să fiarbă încet, până ce se îngroaşă ca un sirop. Se iau 2-3 linguriţe pe zi. Efecte asupra sănătăţii: Calmează tusea şi bronşita Este bun pentru stomac şi intestine Extern: vindecă rănile. Sirop de pătlagină cu sâmburi de gutuie 100 g sirop de pătlagină 5 g sâmburi de gutuie Se prepară siropul de pătlagină, conform reţetei de mai sus. Se zdrobesc sâmburii de gutuie într-un mojar, după ce s-a adăugat puţină apă. Se lasă să se umfle, se strecoară lichidul şi se amestecă cu siropul de pătlagină. Se iau 2-3 lingurițe pe zi.
Efecte asupra sănătăţii:
Este expectorant, eliberează căile respiratorii Vindecă bronşita. Sirop de pătlagină, cu miere polifloră Peste 50 g de plantă se toarnă o jumătate de litru de apă clocotită. Se lasă la infuzat 10 minute, după care se strecoară. Lichidului obţinut i se adaugă aceeaşi cantitate de miere polifloră, se amestecă bine, după care se depozitează în sticle închise la culoare. Se iau 2-3 linguriţe pe zi, cu 30 de minute înainte de mesele principale, contra tusei, bronşitei şi laringitei.