De Sănătate

Turmericul este superior apei de gura chimice in imbunatatirea sanatatii orale

Din timpuri stravechi, turmericul a fost utilizat pentru remedierea problemelor orale, printre alte aplicatii terapeutice, prea numeroase pentru a fi numarate [1].

Luati in considerare faptul ca plante precum turmericul au fost mai intai mancate pentru mii de ani, inainte ca specia noastra sa fi proiectat ciudatenia actuala de extracte incapsulate sau sub forma de tablete care sa poata fi inghitite fara vreun contact oral semnificativ.

De aceea este doar logic, deci, ca dupa perioade indelungate in care radacina a fost luata pe cale orala, fie ca hrana, condiment sau medicament, sa se cada de acord ca are si beneficii pentru aceasta parte a anatomiei noastre cu fiziologia ei unica.

Intr-adevar, cercetari recente arata ca extrasul de turmeric si uleiul de turmeric ar putea chiar inversa schimbarile precanceroase in fibroza orala submucoasa la oameni [2] [3]. In plus, exista cel putin peste zece studii ce arata ca extractul de turmeric poate omora celulele canceroase orale[4], inclusiv un studiu recent ce arata ca nanoparticulele incarcate cu extract de turmeric omoara celulele canceroase orale rezistente la chimioterapie [5].

Dar rolul pozitiv al turmericului in sanatatea orala cuprinde mai mult decat problemele rare de sanatate, precum cancerul oral, intrucat are valoare tangibila pentru vasta majoritate a oamenilor care utilizeaza apa de gura obisnuita, intr-o incercare de a-si pastra gura fara depuneri dentare.

Turmericul contine aproximativ 3-4% curcumina ca masa uscata. Acest polifenol pigmentat in galben a fost studiat intens in cercetarile clinice pe oameni ca o alternativa naturala la ingredientul comun apei de gura, cunoscut ca clorhexidina pentru tratamentul gingivitei, sau inflamatiei tesutului gingival(al gingiilor).

Gingivita este clasificata ca o boala nedistructiva periodontica[6], si implica inflamarea indusa de placa bacteriana, dar daca este lasata netratata, poate progresa catre o forma de boala periodontica ce poate fi extrem de distructiva. Unele dintre cele mai comune simptome asociate gingivitei sunt respiratia urat mirositoare(halitoza), si gingiile sangerande, deschise la culoare, moi sau umflate.

Clorhexidina, desi considerata standardul de aur in stomatologie pentru prevenirea placii dentare [7], a fost marcata in 2012 intr-o alerta privind siguranta pacientilor de catre Agentia de Reglementare a Medicamentelor si Produselor Sanitare din Marea Britanie/UK’s Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency (MHRA), datorita potentialului ei de a induce reactii anafilactice[8].

Desi anafilaxia indusa de clorhexidina este o reactie extrem de rara, expunerea la nivele scazute a fost confirmata in numeroase studii stiintifice ca provocand o varietate de complicatii[9] [10] [11]. Clar, sunt necesare alternative mai sigure si in special daca acestea se arata a fi mai eficiente.

Apa de gura cu turmeric este superioara clorhexidinei

In 2012, un studiu publicat in Journal of Indian Society of Periodontology/Jurnalul Societatii Indiene de Periodontica a comparat eficacitatea apei de gura cu 0,1 extract de curcumina+0,1 eugenol (Grupul A) cu un concentrat mai puternic de apa de gura cu 0,2 gluconat de clorhexidina (Grupul B) la subiecti cu gingivite slabe spre moderate. Ambele grupuri, A si B, au constat in cate 30 de subiecti care au fost sfatuiti sa utilizeze 10 ml de apa de gura diluata cu o cantitate egala de apa, pentru 1 minut de doua ori pe zi, la 30 de minute dupa periajul dintilor.

Ei au fost apoi monitorizati pentru a vedea evolutia placii si a schimbarilor gingivale in ziua 0, ziua 14 si ziua 21. Au fost evaluate ambele seturi de criterii, experienta directa(criteriile subiective) cat si cele obiective in zilele 14 si 21.

Rezultatele au fost dupa cum urmeaza:

La compararea dintre apa de gura cu clorhexidina si cea cu turmeric, reducerea procentuala a indicelui de placa intre ziua 0 si 21 a fost 64,207 si 69,072 (P=0,112), reducerea procentuala a indicelui gingival intre ziua 0 si 21 a fost 61,150 si 62,545 (P=0.595) si reducerea procentuala a estimarii valorice BAPNA [ N-benzoil-l-arginina-p- nitroanilida; o masurare a activitatii patogene bacteriene] dintre ziua 0 si 21 a fost de 42,256 si 48,901 (P=0,142).

La toti cei trei parametri testati, extractul de turmeric a fost cel putin la fel de eficient ca apa de gura cu clorhexidina in ce priveste imbunatatirea sanatatii orale a pacientilor.Totusi, tehnic vorbine, formula cu curcumina a batut de departe apa de gura chimica la toate cele 3 tipuri de masuratori, si la doar jumatate din concentratia acesteia.

Alte studii clinice au confirmat faptul ca turmericul, este cel putin la fel de eficient precum clorhexidina pentru reducerea placii,[12] precum si pentru reducerea inflamatiilor asociate cu placa dentara[13].

Una dintre diferentele majore in cazul solutiilor de curatare a gurii pe baza de turmeric este ca , in cazul in care cineva inghite din greseala o cantitate, nu va avea nici un efect advers precum in cazul clordioxinei. Ba din contra mai degraba ar avea chiar beneficii.

In cele din urma alegerea este a voastra, insa atentie sa aveti mereu grija la felul in care faceti aceste alegeri. Sa fie alegeri constiente si informate.